24 mai 2023 - Mediu

Greenpeace avertizează Plasticul reciclat poate fi mai toxic şi nu este o soluţie pentru poluare

Reprezentanţii din 173 de ţări au convenit anul trecut să elaboreze un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic care să acopere "întregul ciclu de viaţă" al materialelor plastice, de la producţie până la eliminare, care să fie negociat în următorii doi ani.
Săptămâna viitoare, aceştia urmează să se întâlnească la Paris, în cadrul unor discuţii care au fost deja criticate pentru că au exclus comunităţile din ţările în curs de dezvoltare afectate de depozitarea şi arderea deşeurilor de plastic, precum şi persoanele marginalizate care se ocupă cu colectarea deşeurilor, care sunt esenţiale pentru reciclare.
Industria materialelor plastice - inclusiv companiile de combustibili fosili, petrochimice şi de bunuri de consum - continuă să prezinte reciclarea plasticului ca fiind soluţia la criza poluării cu plastic", a declarat Graham Forbes, care conduce campania globală pentru materiale plastice a Greenpeace SUA.
„Dar toxicitatea plasticului creşte de fapt odată cu reciclarea. Plasticul nu îşi are locul într-o economie circulară şi este clar că singura soluţie reală pentru a pune capăt poluării cu plastic este reducerea masivă a producţiei de plastic”.
Începând cu anii 1950, s-au produs aproximativ 8 miliarde de tone de plastic. Raportul Greenpeace cataloghează cercetări şi studii internaţionale revizuite de colegi şi studii internaţionale care arată nu numai că doar o proporţie infimă (9%) de plastic este reciclată vreodată, dar şi că cele care sunt reciclate ajung să aibă concentraţii mai mari de substanţe chimice toxice, multiplicând potenţialul lor de a dăuna sănătăţii umane, animale şi mediului.
Potrivit raportului, materialele plastice reciclate conţin adesea niveluri mai ridicate de substanţe chimice, cum ar fi substanţe ignifuge toxice, benzen şi alte substanţe cancerigene, poluanţi de mediu, inclusiv dioxine bromurate şi clorurate, precum şi numeroşi perturbatori endocrini care pot provoca modificări ale nivelurilor hormonale naturale ale organismului, potrivit The Guardian.
Deşeurile de materiale plastice destinate reciclării sunt de obicei exportate din ţările cu venituri ridicate către zonele mai sărace ale lumii
Dr. Therese Karlsson, consilier ştiinţific în cadrul Reţelei internaţionale pentru eliminarea poluanţilor (IPEN), a declarat: „Materialele plastice sunt fabricate cu substanţe chimice toxice, iar aceste substanţe chimice nu dispar pur şi simplu atunci când materialele plastice sunt reciclate. Ştiinţa arată clar că reciclarea plasticului este un efort toxic, cu ameninţări pentru sănătatea noastră şi pentru mediu de-a lungul întregului flux de reciclare”.
Pur şi simplu, plasticul otrăveşte economia circulară şi corpurile noastre şi poluează aerul, apa şi alimentele. Nu ar trebui să reciclăm materiale plastice care conţin substanţe chimice toxice. Soluţiile reale la criza materialelor plastice vor necesita controale globale asupra substanţelor chimice din plastic şi reduceri semnificative ale producţiei de plastic”.
Se preconizează că producţia de plastic se va tripla până în 2060. Greenpeace a declarat că orice tratat global privind materialele plastice trebuie să realizeze imediat reduceri semnificative ale producţiei de plastic, ca un prim pas pe calea eliminării totale a producţiei de plastic virgin.
Acele materiale plastice care rămân trebuie să fie refolosite pe cât posibil, în timp ce sunt dezvoltate tehnologii de eliminare a deşeurilor care să nu implice pur şi simplu arderea sau îngroparea lor, a declarat Greenpeace.

Sursa : www.mediafax.ro