26 sep 2023 - Mediu

Avertismentul AIE Cererea de combustibili fosili trebuie să scadă cu un sfert până în 2030 pentru a limita încălzirea globală

Cererea de combustibili fosili trebuie să scadă cu un sfert până la sfârşitul acestui deceniu, dacă guvernele doresc să limiteze creşterea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de perioada preindustrială, a concluzionat Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE).

Cărbunele, petrolul şi gazele naturale vor trebui să fie înlocuite cu energie curată într-un ritm rapid pentru ca lumea să rămână pe drumul cel bun în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la zero până în 2050, a transmis organismul de supraveghere a energiei finanţat de OCDE în evaluarea sa anuală, informează Financial Times.

Previziunile reprezintă cel mai recent avertisment pentru sectorul petrolului şi gazelor naturale.

Cele mai recente proiecţii ale agenţiei vin într-un moment de tensiuni crescânde cu producătorii de petrol înainte de discuţiile ONU privind clima care vor avea loc în Emiratele Arabe Unite (EAU) peste 10 săptămâni, Opec acuzând AIE că alimentează "volatilitatea" şi sperie investitorii.

Industria petrolului şi a gazelor naturale încearcă să submineze previziunile AIE.

AIE a avertizat, de asemenea, că oferta de energie curată trebuie să se extindă în paralel cu scăderea ofertei de combustibili fosili, pentru a evita penuria de energie şi creşterea preţurilor.

AIE a adăugat că lumea va trebui să investească aproape 4.500 de miliarde de dolari pe an în tranziţia către o energie mai curată de la începutul deceniului următor, cu mult în creştere faţă de cheltuielile de 1.800 de miliarde de dolari prevăzute pentru 2023.

AIE a fost înfiinţată în urma embargourilor petroliere arabe din 1973 pentru a oferi consultanţă în materie de securitate energetică. Membrii săi provin din ţările OCDE .

Sursa : www.mediafax.ro