08 apr 2021 - Coronavirus

Propunerea Guvernului privind testarea COVID-19 este nefondată

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern şi proiectul de Ordin al Ministerului Sănătăţii este incomplet, spun farmaciştii din România.

Propunerea legislativă privind testarea COVID-19 în farmacii este văzută cu o adresabilitate redusă şi cu o serie de costuri suportate de pacienţi, şi nu de stat, spune Cristina Pavel, preşedinta Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.

„Farmaciştii înţeleg, în principiu, intenţia din spatele Ministerului Sănătăţii a implementării acestui ordin. Cu toate acestea, considerăm că este un pic tardiv, ca şi moment, implementarea acestei testări în farmacii”, a afirmat, la Aleph News,Cristina Pavel, preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente „Ethica”.

Asociaţia Farmaciilor Independente a oferit şi argumente în acest sens. Practic, în primă instanţă, acest ordin privind testarea s-a făcut fără o consultare amplă şi reală a tuturor profesioniştilor implicaţi, de asemenea, când vorbim de investiţii în farmaciile care vor realiza aceste testări, vorbim de un sprijin din partea statului de care guvernanţii nu au spus nimic, iar cel mai important factor ţine de costul testării care ar trebui acoperit prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate, aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor, care au implementat acest serviciu în farmacii, nu de pacienţii în sine.

Cât despre faptul că ar fi tardiv, să ne imaginăm că startul testării va fi dat, în cel mai bun caz, peste o lună de zile. În această perioadă o parte mare din populaţie se va vaccina deja, prin urmare numărul testării în farmacie va fi tot mai scăzut.

Când şi dacă vor fi puse la dispoziţie testele gratuite, cum se vor distribui, cine va putea beneficia de ele şi care va fi de fapt costul acestui serviciu pe care va trebui să-l achite, sunt întrebări fără răspuns.

Sunt lacune mari şi încă nu există răspunsuri la aceste întrebări. Guvernul spune farmaciilor să îşi stabilească singure costul acestui serviciu, desi ar fi oportun să fie stabilit un preţ unic recomandat la nivel naţional.

Un alt lucru neluat în calcul de conducerea statului este faptul că farmaciile au fost adaptate doar serviciilor farmaceutice şi infrastructura lor, în marea majoritate, nu permite implementarea facilă a unor măsuri de protecţie epidemiologică, absolut necesare unor asemenea proceduri. Asociaţia cere soluţii reale şi cel mai probabil vom primi clarificări dacă va exista acest dialog cerut de ei.

Sursa : www.mediafax.ro