23 mai 2020 - Coronavirus

OMS America de Sud, noul epicentru COVID. Africa ajunge la 100.000 de cazuri

America de Sud a devenit noul epicentru al pandemiei de COVID-19, Brazilia fiind cel mai puternic afectată, în timp ce cazurile sunt în creştere în unele ţări africane, care până acum au avut un număr relativ redus de decese, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

,,Astazi pandemia COVID-19 a atins un punct de reper in Africa, cu peste 100.000 de cazuri confirmate.Virusul s-a raspandit acum in toate tarile de pe continent de cand a fost confirmat primul caz in regiune in urma cu 14 saptamani ", a transmis OMS intr-un comunicat, mentionand ca au existat 3.100 de decese confirmate pe continentul african.

Dr. Matshidiso Moeti, director regional OMS pentru Africa, originar din Botswana, a declarat: ,,Deocamdata, COVID-19 a avut o debarcare usoara in Africa, iar pe continent a fost scutit de numarul mare de decese care au devastat alte regiuni ale lumii."

OMS a spus ca aproximativ jumatate din tarile africane se confrunta cu o transmitere comunitara a virusului.

Situatia din America de Sud este mai grava.Dr. Mike Ryan, principalul expert in domeniul urgentelor OMS, a declarat intr-o conferinta de presa: ,,Intr-un anumit sens, America de Sud a devenit noul epicentru al bolii."

Brazilia este ,,cea mai afectata", iar autoritatile de acolo au aprobat utilizarea hidroxiclorochinei, folosite pentru tratarea malariei, pentru COVID-19, a spus el.

El a reiterat ca dovezile clinice nu sustin utilizarea pe scara larga a medicamentului impotriva bolii, avand in vedere riscurile acesteia.

Noua tari africane au inregistrat cresteri de 50% in cazuri in ultima saptamana, in timp ce altele au inregistrat o scadere sau au rate stabile, a spus Ryan.

Rata scazuta a mortalitatii se poate datora faptului ca jumatate din populatia continentului african este de 18 ani sau mai tanara, a spus el, dar este ingrijorat ca boala se va raspandi pe un continent cu ,,lacune semnificative" in serviciile de terapie intensiva, oxigen medicinal si ventilatie.

Sursa : www.mediafax.ro