07 iul 2020 - Coronavirus

Numarul bolilor transmise de la animal la om e in crestere. ONU Ne-am confruntat cu 6 mari pandemii de coronavirus in ultimul secol

ONU (Organizatia Natiunilor Unite) avertizeaza ca Zoonoza sau bolile zoonotice - infectiile care se transmit de la animal la om - vor fi intr-o continua crestere daca fauna salbatica si mediul inconjurator nu sunt protejate, relateaza .

Alte exemple de boli zoonotice pe langa Covid-19 sunt Ebola, West Nile si Sars

Expertii ONU sunt de parere ca evolutia COVID-19 este cauzata de cererea foarte mare de proteina animala, de agricultura nesustenabila, dar si de schimbarile climatice pe care le putem observa tot mai des.

Ignorarea bolilor zoonotice duce la moartea a 2 milioane de oameni in fiecare an, conform expertilor ONU.

Tot ei mai spun si ca boala COVID-19 va costa economia mondiala 9 triliarde de dolari, in urmatorii doi ani.

Raport ONU despre bolile zoonotice

Un raport realizat de ONU si Institutul International de Cercetare Livestock arata ca boala nu se transmite automat de la animal la om. Transmiterea este favorizata de degredarea mediului natural inconjurator.

Degradarea pamantului, exploatarea faunei salbatice, extractia resurselor naturale si schimbarile climatice sunt cateva exemple de alterare a mediului, regasite in raport.

,,De-a lungul ultimului secol, ne-am confruntat cu cel putin sase mari pandemii de coronavirus", afirma Inger Andersen, subsecretar general si director executiv al Programului de Mediu ONU.

,,In ultimii douazeci de ani si inainte de COVID-19, bolile zoonotice au cauzat un dezastru economic de 100 de miliarde de dolari", a adaugat Andersen.

Oficialul ONU atrage atentia asupra faptului ca ,,in fiecare an, in zonele slab dezvoltate financiar, unde oamenii au un venit mediu sau foarte scazut, mor doua milioane de oameni din cauza ignorarii bolilor zoonotice ca antraxul, tuberculoza bovina sau rabia".

Inger Andersen subliniaza si cererea crescuta de proteina animala si afirma ca productia de carne a crescut cu 260% in ultimii 50 de ani.

,,Am intensificat procedurile agricole, am extins infrastructura si am exploatat resursele naturale, toate cu costul faunei salbatice", a spus Andersen.

,,Barajele, sistemele de irigatie, fermele industriale au legatura cu 25% dintre bolile infectioase de care sufera oamenii. Calatoritul, transportul, lanturile de productie alimentara au sters pur si simplu granitele, iar distanta nu mai exista. Schimbarile climatice nu au facut decat sa contribuie la raspandirea patogenilor", a explicat oficialul ONU, Inger Andersen.

Raportul realizat de ONU impreuna cu Institutul International de Cercetare Livestock ofera si solutii pentru dezvoltarea unor strategii guvernamentale prin care viitoarele pandemii sau epidemii pot fi prevenite.

Cateva exemple de solutii eficiente ar fi urmatoarele:

Stimularea activitatilor agricole sustenabile; Imbunatatirea biodiversitatii; Investitiile in cercetarile stiintifice.

,,Stiinta arata clar ca daca vom continua sa exploatam fauna salbatica si sa distrugem ecosistemul, ne putem astepta la boli zoonotice care vor continua sa apara", explica Andersen.

,,Daca ne dorim sa prevenim pandemiile viitoare, ar trebui sa avem mai multa grija de mediul inconjurator", adauga oficialul ONU.

Sursa : www.mediafax.ro