30 iun 2020 - Coronavirus

LIVE Dr. Adriana Pistol, la "Marius Tuca Show" Comisia anti COVID-19 exista din luna ianuarie

Ediţie specială "Marius Tucă Show", marţi 30 iunie, de la ora 19:30. Invitaţi sunt dr. Youssef Tammam, care a salvat viaţa a mii de nou născuţi din România şi dr. Adriana Pistol, şeful Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Principalele idei enuntate - Dialog cu Dr.Adriana Pistol:

Adriana Pistol: Comisia anti COVID-19 exista din ianuarie si a dorit sa adune epidemiologi, pneumologi si alti specialisti

Principalele idei enuntate - Dialog cu Dr.Youssef Tammam:

Marius Tuca: Domnule doctor v-ati intors din Italia? Familia dumneavoastra este in Italia?

Youssef Tammam:Da, cea mica da, iar cea mare este in Siria. In Siria sunt manipulari umane. O parte din familia mea este in Siria. Problema s-a terminat, acum s-a concentrat in nordul Siriei. Cand mergeam in Siria, mergeam printre bombe. Acum este razboiul economic. In Siria nu au venit multi oameni la noi.

Marius Tuca:Stiu ca ati facut facultatea de medicina aici. Cand a fost asta?

Youssef Tammam:In 1985 am absolvit. Cand am ajuns aici era frig. Am plecat din Siria, de la 25 de grade, si am ajuns aici, la minus 25. Am obtinut o bursa de studiu pentru Romania.

Marius Tuca:Profesorul dumneavoastra de la facultate v-a prezis ca va veti intoarce aici, sa salvati vieti?

Youssef Tammam:Cei mai frumosi ani din viata mea i-am trait in Romania. E vorba de doi profesori. Cu unul din ei am dat examen in anul 3 si a spus: ,,Te vad cum te intorci in vreo 20 de ani sa faci ceva pentru tara asta". Celalalt e cel care a infiintat cardiochirurgia in Romania. Teza de doctorat am dat-o in 1995, tot aici, in Romania. Am fost in diverse parti din Europa. In 1994 am avut contracte in Italia, in Milano.

Marius Tuca:Cati copii ati operat in perioada epidemiei in Romania?

Youssef Tammam:55 de copii. In ultimii opt ani am avut o colaborare cu Ministerul Sanatatii, un program.

Marius Tuca:Cate operatii ati facut din 2013?

Youssef Tammam:Peste 1.000 de operatii.

Marius Tuca:Nu v-a fost teama sa operati in perioada asta, mai ales avand in vedere ca boala se poate manifesta asimptomatic la copii?

Youssef Tammam:Daca te temi, te protejezi. Eu intotdeauna am privit inainte.

Youssef Tammam: Un copilas l-am operat la 5 ore dupa ce s-a nascut. Am operat 55 de copii dupa o luna de viata, sub 3 kilograme.

Marius Tuca:Ma gandesc nu doar la specializarea dumneavoastra, la capacitatea de a lua un copil de 3-4 kilograme. Care sunt resorturile umane care va dau puterea sa operati un copil atat de mic?

Youssef Tammam:Cardiochirurgia este o arta pe care o ai sau nu, in special la nou nascuti. Dar nu e o persoana, e un grup de persoane cu mari merite. La Marie Curie avem o sectie de neonatologie minunata, un loc in care vin copii care trebuie operati. Cel mai mult se opereaza la Bucuresti si la Targu Mures. La Targu Mures se opereaza cei mai multi copii. Diagnosticul se pune si intauterin. Ii facem ecografia din timpul sarcinii si stim daca are o malformatie. Cum naste, trebuie sa facem operatia. Exista si anestezie si terapie intensiva. Este o anestezie speciala. Artera unui copilas este sub un milimetru jumate.

Marius Tuca:Cum se face anestezia?

Youssef Tammam:Anestezia este pregatita. Aceasta preia rolul inimii si al plamanilor. Cand operam, trebuie sa racim copilul, oprim inima cu o solutie si ii facem cabeza aorta. Inchidem aorta si inchidem sternul cu fierastraul. O operatie dureaza de la 10-15 minute pana la 3-4 ore. Uneori, o operatie dureaza si 10 ore. Mainile nu mi-au tremurat pana acum, multumesc lui Dumnezeu. Cel mai tanar pacient este de 4 ore, nascut de 4 ore.

Marius Tuca:Daca nu ii operati dumneavoastra, cine ii opera?

Youssef Tammam:Nimeni. 10% sunt urgente, aproape lunar.

Marius Tuca:Cum va gasesc parintii care au probleme cu copiii?

Youssef Tammam:Toate unitatile de cardiologie stiu ca operez la Marie Curie. Pe parintii copiilor ii vad doar cand fac operatia, in rest nu am nicio treaba cu ei. Avem alti colegi care se ocupa de analize. Toti suntem o echipa.

Marius Tuca:Ce simtiti cand vedeti acea inimioara cat o nuca, cand o vedeti ca palpita, ca se opreste si apoi iar bate?

Youssef Tammam:Este o senzatie extraordinara. Sper ca in 2025 sa fie pregatiti si sa nu mai trimita copiii in strainatate. In momentul cand oprim inima, inima chirurgului se micsoreaza si mai mult. Viata copilului este in mana noastra, la propriu.

Marius Tuca:Mai tarziu, copilul are semne care sa arate ca a fost operat? Unii au vent sa va multumeasca, dupa ce au fost operati?

Youssef Tammam:Da.Unii copii au venit sa imi multumeasca si dupa 25 de ani. E cea mai mare satisfactie.

- - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - Pe medicul Youssef Tammam l-a prins pandemia la Bucuresti, asta fiind sansa la viata a unor copii salvati la Spitalul Marie Curie. Doctorul de origine siriana. Youssef Tammam, a absolvit Medicina la Bucuresti in 1985 si, in ultimii ani, a operat cu succes, pro bono, mii de pacienti adulti si copii, dintre care peste 1000 de copii si nounascuti cu malformatii cardiace severe, din Romania. Dr. Adriana Pistol va vorbi despre evolutia pandemiei si noile declaratii ale directoului OMS, potrivit carora "ce e mai rau inca nu a venit". Despre pasiune, implicare si fapte bune, pandemie, reguli si previziuni, marti, 30 iunie, incepand cu ora 19:30, la emisiunea "Marius Tuca Show", transmisa pe mediafax.ro.

Sursa : www.mediafax.ro