22 nov 2020 - Coronavirus

Liderii G20 se angajează să asigure o distribuire corectă a vaccinurilor COVID-19 PROIECT

Proiectul declaraţiei G20 văzut de Reuters recunoaşte rolul imunizării extinse ca bun public global.

Liderii spun că economia globală a început să redreseze, dar recuperarea a rămas „inegală, extrem de incertă şi supusă riscurilor”. Aceştia s-au angajat să continue să utilizeze toate instrumentele de politică disponibile atât timp cât este necesar pentru a proteja vieţile, locurile de muncă şi veniturile şi au încurajat băncile de dezvoltare să îşi consolideze eforturile pentru a ajuta ţările să facă faţă crizei.

Uniunea Europeană a cerut 4,5 miliarde de dolari până la sfârşitul anului de la G20, pentru a plăti mijloacele de luptă împotriva COVID-19 pentru ţările mai sărace.

Proiectul solicită, de asemenea, creditorilor privaţi să se alăture moratoriului datoriilor, pe care G20 doreşte să îl extindă până la jumătatea anului 2021 şi, eventual, mai mult, şi susţine un cadru comun pentru gestionarea problemelor creanţelor.

Liderii au recunoscut, de asemenea, provocările specifice cu care se confruntă ţările din Africa şi micile state insulare în curs de dezvoltare, reflectând o recunoaştere a faptului că şi unele ţări cu venituri medii ar putea avea nevoie de reducerea datoriilor, ca urmare a pandemiei.

Declaraţia G20 abordează un ton mai îndrăzneţ în privinţa comerţului internaţional, schimbărilor climatice şi rolului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. „Ne străduim să realizăm obiectivul unui mediu comercial, de investiţii liber, corect, inclusiv, nediscriminatoriu, transparent, previzibil şi stabil şi să ne menţinem pieţele deschise ”, se spune în declaraţia G20.

Se doreşte impozitare giganţilor tehnologici internaţionali

G20 a mai spus că vor urmări o modalitate de impozitare a giganţilor tehnologici internaţionali precum Google, Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, astfel încât aceştia să plătească echitabil impozite.

Schimbarea iminentă de conducere la Casa Albă pare să determine un limbaj mai îndrăzneţ al G20 cu privire la schimbările climatice.

„Prevenirea degradării mediului, conservarea, utilizarea durabilă şi restaurarea biodiversităţii, conservarea oceanelor, promovarea aerului curat şi a apei curate, răspunsul la dezastrele naturale şi evenimentele meteorologice extreme şi abordarea schimbărilor climatice sunt printre cele mai presante provocări ale timpului nostru”, arată proiectul G20.

„Pe măsură ce ne revenim din pandemie, ne-am angajat să protejăm planeta şi să construim un viitor mai durabil din punct de vedere ecologic şi mai prielnic pentru toţi oamenii”, spune proiectul.

Sursa : www.mediafax.ro