23 feb 2021 - Coronavirus

Interesul pentru tulpina britanică SARS-CoV-2, invers proporţional cu gradul de răspândire. Dr. Adriana Pistol atrage atenţia asupra noilor variante COVID-19

„Dacă mă întrebaţi pe mine, din punct de vedere epidemiologic, eu nu mai am niciun dubiu şi aş putea să spun că nici foarte mare interes să mai văd tulpini britanice, pentru că m-am lămurit că ele există cam peste tot. Nu am nevoie de mai multe dovezi, este clar că este intrată în circulaţie. În schimb, interesul devine din ce în ce mai mare pentru tulpinile celelelalte, sud-africană, braziliană. Or, aici este ceva mai uşor să obţinem nişte informaţii, nu chiar toată luemea se duce în Africa de Sud sau în Brazilia. (...) Obiectivul, dincolo de depistarea tulpinii britanice, care aş putea să spun că este deja realizat, de acum încolo trebuie să ne orientăm şi către celelalte tulpini”, a spus doctorul Adriana Pistol.

CITEŞTE ŞICreşterea cazurilor de COVID-19: un fenomen previzibil, care poate fi controlat. Ce crede şeful INSP, Adriana Pistol, despre valul 3 de coronavirus

Ea a precizat că INSP recomandă secvenţierea, în funcţie de anumite criterii.

„Noi avem un set de criterii epidemiologice, care în mod evident înseamnă călătorii în zonă, legătură cu o persoană care a călătorit în zonă, dar nu numai acestea, ne referim inclusiv la persoane care au, de exemplu, chiar şi după vaccinare, ne gândim să secvenţiem aceste tupini care vor fi identificate pentru că ne dorim cu toţii să şi demonstrăm că există sau nu există eficacitatea vaccinului şi asupra tulpinilor cu mutaţii. Această recomandare noi am adresat-o şi către Ministerul Sănătăţii, au avut loc nişte discuţii, la care şi eu am participat, vor fi trecute în metodologia noastră de supraveghere aceste criterii”, a mai spus Adriana Pistol.

Conform acesteia, la nivelul Ministerului Sănătăţii a fost creată o comisie de specialişti de laborator, care se va ocupa de implementarea acestor recomandări.

„Asta e ceea ce preconizăm ca şi tactică şi strategie. Mai clar spus, în momentul în care am un pacient în faţa mea şi mă pregătesc să îi iau o probă şi este simptomatic ar trebui să existe un set minim de întrebări care să mă facă să trimit acea probă către un laborator care are această capacitate să facă şi secvenţiere în situaţia în care constată la primul test PCR pe care îl face că există o suspiciune de tulpină posibil mutantă”, a mai spus directorul CNSCBT.

Sursa : www.mediafax.ro