23 nov 2022 - Coronavirus

FMI îndeamnă China să stimuleze vaccinările COVID şi să sprijine sectorul imobiliar

Fondul Monetar Internaţional a îndemnat miercuri China să crească ratele de vaccinare COVID-19 şi să acorde un sprijin mai solid sectorului său imobiliar pentru a restabili încrederea investitorilor şi a reduce riscurile generate de încetinirea economiei mondiale şi de preţurile ridicate la energie.

Specialiştii FMI au stabilit să menţină previziunile de creştere a PIB-ului Cinei emise în octombrie. Acestea prevăd o creştere de 3,2% în 2022 şi de 4,4% în 2023, în condiţiile ridicării treptate a restricţiilor din cadrul strategiei „Zero-COVID".

„Deşi strategia Zero-COVID a devenit mai agilă în timp, combinaţia dintre variantele COVID mai contagioase şi lacunele persistente în vaccinare au dus la apariţia unor blocaje mai frecvente, ceea ce a avut efecte asupra consumului şi investiţiilor private, inclusiv în locuinţe. Pe viitor, o nouă recalibrare a strategiei COVID ar trebui să fie bine pregătită şi să includă stimularea ritmului de vaccinare şi menţinerea acestuia la un nivel ridicat pentru a se asigura că protecţia este păstrată", a declarat Gita Gopinath, prim-adjunctul directorului general adjunct al FMI, prin intermediul unui comunicat citat de Reuters.

Comentariile vin în contextul în care autorităţile chineze se confruntă cu o creştere bruscă a numărului de cazuri de COVID, ceea ce a adâncit îngrijorarea cu privire la economie şi a diminuat speranţele unei redeschideri rapide.

Sursa : www.mediafax.ro