11 apr 2021 - Coronavirus

Fără COVID în sala de clasă Grecia testează elevii şi profesorii de două ori pe săptămână. Cum e privită soluţia în şcolile din România

Grecia se pregăteşte de testarea în masă a elevilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.

Elevii şi profesorii vor trebui să prezinte un test COVID-19 negativ de două ori pe săptămână, aşa că în farmaciiau fost introduse deja două milioane de teste care pot fi făcute acasă. Acestea vor fi distribuite gratuit elevilor şi cadrelor didactice.

În România, au fost folosite doar 2% din cele peste un milion de teste distribuite în şcoli. Secretarul de stat Sorin Ion spune că o astfel de măsură nu ar fi potrivită pentru ţara noastră. Nu acasă trebuie să testăm, ci în şcoli, iar părinţii ar fi reticenţi cu privire la testarea săptămânală a elevilor, spune acesta.
„Poate fi explicabilă această atitudine din cauza aşa zisei informaţii de pe reţelele de socializare. Nu ştiu dacă este nevoie să fie distribuite în farmacii pentru că nu ne-ar fi deloc complicat să le distribuim în şcoli. Cea mai mare problemă este că numărul de şcoli care au un cabinet şcolar şi personal dedicat este extrem de mic”, este de părere Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Eugenia Pascu este director la Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” din Craiova. Este de părere că testarea săptămânală ar fi un factor de stres pentru elevi şi profesori.„Cred că de două ori pe săptămână este mult. Să fie probe non-invazive, poate că nu ar fi un impediment prea mare, dar probele care sunt acum produc disconfort”, spune ea.
Robert Similea este părinte şi consideră că atât Grecia, cât şi Israelul, sunt modele de bune practici în ceea ce priveşte managementul crizei COVID-19. Avem multe de învăţat de la ei, crede el.
„Ar fi important să facem şi noi cât mai multe teste. Este clar că doar vaccinul nu rezolvă atât de repede problema. Durează destul de mult până acea masă critică de oameni va reuşi să se vaccineze, aşa că trebuie dublat efortul vaccinării cu acest efort al testării”, spune Robert Similea.

Sursa : www.mediafax.ro