30 iun 2020 - Coronavirus

Din cauza Covid-19, nu toti copiii au loc la crese si gradinite. Care sunt criteriile principale de selectie

Daca te asteptai ca macar de la 1 iulie sa-ti poti duce copilul la gradinita, mai ai de asteptat. La Brasov si Craiova, primarii inca nu au curajul sa le deschida. La Craiova, se deschid, de la 1 iulie, cinci crese din cele noua de stat, dar nu toti copiii au locuri.

Ame are 1 an si 10 luni, iar mama ei, Lili, trebuie sa mearga la serviciu. Ame nu are loc la nicio cresa de stat din Craiova. Din cauza masurilor de distantare sociala, acum, intr-o grupa vor fi doar 8 copii, fata de 20 cati erau inainte de epidemie. Prioritate au copiii din familii monoparentale, unde parintele merge la serviciu, gemenii si tripletii, dar si copiii ai caror parinti au un loc de munca stabil si merg zilnic la lucru.

Cele cinci crese vor functiona doar pana la finalul lunii iulie. Din august, educatoarele intra in concediu, asa ca vor fi deschise celelalte patru crese. In schimb, la Brasov, toate cele 8 crese si 27 de gradinite de stat vor ramane inchise pana in toamna pentru ca a crescut numarul imbolnavirilor de COVID-19.

,,Cresa numarul 9, la care eu am inscris copilul, nu se dechide. Am inteles ca se va deschide in august. Momentan, ca solutie am cresele particulare sau o bona. Este foarte dificil. Si financiar, si cu socializarea pentru copil", spune Lili.

,,Fiecarui copil trebuie sa-i fie alocata o suprafata de 4,5 metri patrati in sala de joc. Aceste crese, la aceasta ora pot sa asigure 67 de locuri din cele 240 pe care le asigura in mod normal", explica primarul Craiovei,Mihail Genoiu.

Sursa : www.mediafax.ro