23 sep 2022 - Coronavirus

Danemarca revine şi permite creşterea nurcilor. 17 milioane de nurci au fost sacrificate în 2020 pentru combaterea Coronavirusului

Guvernul a introdus interdicţia temporară de creştere a nurcilor, după care a avut o campanie de sacrificare a aproape 17 milioane de mamifere nurci în 2020, de teamă că animalele ar putea răspândi o mutaţie a coronavirusului, notează Reuters.

Decizia a stârnit controverse după ce s-a dovedit că nu a existat niciun temei legal pentru a solicita sacrificarea nurcilor sănătoase.

Vineri, ministrul Agriculturii, Rasmus Prehn, a declarat că nu se va prelungi interdicţia privind creşterea nurcilor, după ce măsura actuală va expira la sfârşitul anului.

Ridicarea interdicţiei a fost făcută după ce o evaluare a autorităţilor sanitare a arătat că există un risc limitat pentru sănătatea publică prin reluarea unei "producţii semnificativ reduse de nurci şi prin introducerea unor măsuri de prevenire a infecţiilor".

Anul trecut, Danemarca a dispus de urgenţă sacrificarea nurcilor din cauza unei mutaţii a coronavirusului care putea, conform studiilor preliminare, să ameninţe eficacitatea viitorului vaccin pentru oameni. Apoi, a adoptat o lege care interzice creşterea nurcilor, oferind astfel o bază legală deciziei de sacrificare, obligatorie până atunci doar în focarele epidemice.

Sursa : www.mediafax.ro