13 mai 2022 - Coronavirus

Coreea de Nord anunţă primul deces din cauza bolii COVID-19

Coreea de Nord a confirmat primul deces cauzat de Covid-19, iar presa de stat a adăugat că alte zeci de mii de persoane prezintă simptome de febră.

Şase persoane au murit după ce au făcut febră, una dintre ele fiind depistată pozitiv la Omicron, a anunţat vineri presa de stat, citată de BBC.

Conform presei, 187.000 de persoane cu febră sunt „izolate şi tratate”.

Deşi experţii consideră că virusul este prezent în ţară de ceva timp, autorităţile au anunţat abia joi primele cazuri.

Acestea au anunţat că a existat un focar al variantei Omicron în capitala Pyongyang şi au anunţat măsuri de izolare. Agenţia oficială de ştiri KCNA a raportat că focarul s-a extins dincolo de capitală. „O febră a cărei cauză nu a putut fi identificată s-a răspândit în mod exploziv la nivel naţional de la sfârşitul lunii aprilie”, a transmis agenţia.

Aproximativ 350.000 de persoane au prezentat semne ale acestei febre, a adăugat agenţia, fără a preciza câte au fost testate pozitiv pentru Covid.

Analiştii sugerează că cele mai recente cifre din mass-media de stat, inclusiv recunoaşterea faptului că febra nespecificată s-a răspândit la nivel naţional, ar putea indica faptul că ţara se confruntă cu o epidemie diferită de toate cele pe care le-a văzut până acum.

Potrivit experţilor, populaţia de 25 de milioane de locuitori este vulnerabilă din cauza lipsei unui program de vaccinare şi a asistenţei medicale precare.

Vineri, KCNA a raportat că liderul nord-coreean Kim Jong-un a vizitat un centru de sănătate şi „a aflat despre răspândirea la nivel naţional a Covid-19”. Acesta a descris situaţia ca fiind o „criză imediată de sănătate publică”.

Joi, la o întâlnire în care s-au prezentat noile reguli privind Covid, Kim Jong-un a fost văzut purtând o mască de protecţie la televizor, lucru despre care se crede că s-a întâmplat pentru prima dată.

Sursa : www.mediafax.ro