20 ian 2022 - Coronavirus

COMENTARIU Lelia Munteanu Covid-19 urmează să fie declarată curând o boală de sezon

În Israel s-a ajuns la 537.419 de vaccinaţi cu a patra doză şi doritorii s-au cam terminat. Dacă statistica mea e la zi, cifra aceasta nu reprezintă nici jumătate din populaţia de peste 60 de ani. Iar despre o eventuală recomandare de vaccinare cu doza a patra pentru cei de sub 60 de ani nu se mai vorbeşte.

Oficial, ieri se raporta un record de peste 71.000 de pozitivi în 24 de ore. Prof. Eran Segal de la Institutul Weizmann estimează că în realitate sunt 160.000-200.000 zilnic.

Cu un astfel de ritm al contaminărilor, într-o săpătmână ţara va fi paralizată de izolări.

Carantinarea bolnavilor sau izolarea celor expuşi la pozitivi s-a scurtat la cinci zile, dacă în două zile consecutive, a patra şi a cincea, se obţine un test antigen negativ. Dacă testul e pozitiv, ceea ce se întâmplă în cel puţin jumătate dintre cazuri, continuă izolarea încă două zile. După şapte zile, se iese automat din izolare, fără nici un alt test. Bineînţeles, numai dacă nu există simptome de boală. (O veste bună pentru cei 626.000 de izolaţi la domiciliu).

Certificatele verzi vor începe să expire în Israel din februarie. (În Marea Britanie, din martie-aprilie). Ar fi stupid ca valabilitatea să fie extinsă, de vreme ce se susţine că nivelul de anticorpi este deja scăzut. A patra doză, neactualizată, n-o prea vrea nimeni, fiindcă nu face faţă Omicronului şi, cu atât mai mult, unei eventuale tulpini viitoare.

Ideea care se prefigurează, şi nu doar în Israel, e anularea oricăror restricţii şi declararea covidului boală de sezon, precum gripa.

Sursa : www.mediafax.ro