23 feb 2021 - Coronavirus

COMENTARIU Lelia Munteanu 37% dintre subiecţii unui studiu israelian au trecut prin Covid-19 fără să ştie - un procent de 4 ori mai mare decât s-a estimat

Unul dintre cei patru furnizori de servicii medicale din Israel, Leumit („Naţional"), a realizat un studiu pe 18.000 de subiecţi nevaccinaţi şi nediagnosticaţi niciodată cu Covid-19.

„Surpriză", titrează Calcalist (un „The Economist" de Tel Aviv): 37% au prezentat în sânge anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Procentul e de 4 ori mai mare decât s-a crezut. Estimările fuseseră în medie de 10 la sută. În principiu, ar fi o veste bună pentru atingerea imunităţii de turmă.

Răspunzând celor care cer din ce în ce mai des un test serologic pentru a evita vaccinul, dr. Yotam Shenhar, directorul departamentului de laboratoare de la Leumit, a declarat că şi persoanele identificate cu anticorpi au, totuşi, nevoie de vaccin. Nu specifică, însă, de câte doze.

Cotidianul Haaretz de astăzi citează New York Times, care vorbeşte despre două studii americane, din care se desprinde o singură concluzie: cei care au trecut prin boală au nevoie de o singură doză de vaccin pentru a-şi îmbunătăţi imunitatea pe termen lung. Cele două studii recente invocate de New York Times se adaugă altora făcute în lume, care susţin aceeaşi idee: pentru persoanele care au avut Covid-19 e suficientă o singură doză de vaccin.

Sursa : www.mediafax.ro