29 mai 2020 - Coronavirus

COMENTARIU Adrian Onciu Campionul luptei anti-Covid este repetent la Educatie

Nu-ţi trebuie decât şcoala vieţii ca să-ţi dai seama că România Educată, proiectul de suflet al preşedintelui Iohannis, este o înşiruire de vorbe-n vânt. Un eşec magistral. Cuvinte frumoase, reunite în limbaj de lemn, zac şi astăzi într-un sertar la Cotroceni, la aproape doi ani de la lansarea cu fast a dezbaterii publice.

La intrebarea cum ar putea un presedinte care s-a imbogatit din meditatii sa reformeze invatamantul romanesc stai si te gandesti daca sa izbucnesti in ras sau sa-ti dai palme, de nervi si de neputinta. Ce reforma ai putea sa-i ceri lui Klaus Iohannis, profesorul de fizica deopotriva pasionat de scoala pe bani, proprietati imobiliare, tenis, ciclism, ski, carantina, drumetii si politica, din moment ce conceptia sa despre educatie se sprijina pe un munte de ipocrizie?

Dupa ce ani in sir sindicatele au facut echipa ideala cu PSD-ul Ambramburicai in meciul cu elevii si parintii terorizati de "dictatura meditatiilor", te-ai fi asteptat ca Guvernul Meu sa initieze macar primul pas. Ministrul Monica Anisie, comparata cu Viorica Dancila la nivel de competente si prezenta scenica, si-a inceput mandatul in forta. Apoi bunele intentii s-au transformat brusc in maculatura si inregistrari audio de arhiva, perfecte pentru sedintele de narcisim in fata propriei oglinzi.

In cazul combaterii pandemiei, s-a trezit (surprinzator) jucatorul din persoana presedintelui-nonconflictual. Iohannis a gasit imediat oamenii, resursele si mijloacele de a-si impune vointa, in pofida unui parlament teoretic ostil. A transformat Romania intr-un teatru de razboi, cu armata pe strazi si mass-media la picioarele guvernului. Nimeni n-a miscat in front!

Insa scoala poate sa mai astepte. Analfabetismul functional nu este la fel de contagios si letal ca noul coronavirus.

La cat tam-tam a facut cu proiectul Romania Educata (de altfel singurul asumat pana in prezent), Klaus Iohannis a dat senzatia ca vrea sa lase ceva in urma. Sa predea generatiilor viitoare o mostenire consistenta. Sa arate ca nu a fost un sef de stat decorativ, ramas in memoria colectiva doar pentru momentul Covid-19, ci unul constient de importanta cruciala a sistemului de invatamant.

Din nefericire faptele il contrazic. Presedintele a atacat recent la Curtea Constitutionala prevederea ca un cadru didactic care a luat peste media 7 la trei examene de titularizare, dar nu si-a gasit inca post, sa fie angajat pe perioada nedeterminata, fara alt concurs. Argumentatia juridica este stufoasa si nesemnificativa in cazul de fata. Ceea ce conteaza este ca acelasi presedinte continua sa-si bata joc de tinerii profesori aflati in cautarea unei titularizari. Cu legea-n mana, dar cu obrazul foarte gros, Klaus Iohannis profita de legislatia schioapa ca sa-si pastreze (fara explicatii) catedra de fizica de la Colegiul Brukenthal din Sibiu. O face de doua decenii cu maxim tupeu si minima decenta, desi stie foarte bine ca nu se va intoarce la scoala dupa 25 de ani de activitate politica neintrerupta.

Cand va iesi pe portile de la Cotroceni cu doua mandate consecutive la activ, Klaus Iohannis va avea varsta de pensionare. Tocmai la momentul potrivit sa posteze pe OLX un anunt pentru parintii si elevii dornici de performanta: "Profesor de fizica la Colegiul Brukenthal cu 35 de ani de experienta ofer meditatii la Vila Lac 3. Ofer seriozitate, disciplina si profesionalism. Fara bonuri de masa si tichete de vacanta. Nu deranjati inutil!".

Sau poate va cere o dispensa de la Guvernul Meu ca sa poata preda la catedra inca un mandat. Adica pana la 70 de ani si echivalentul a noua case.

Romania Educata dupa vocea si talentul presedintelui Iohannis arata la fel de prost ca in ultimii 30 de ani. Copii debusolati de programa incarcata, invechita si gandita sa-i serveasca in special pe profesori, dascali fara chef, carisma si chemare, sindicate mana-n mana cu mafiotii din minister, parinti obligati sa faca scoala din nou (odata cu copiii) sau sa plateasca meditatii impovaratoare si umilitoare.

Guvernul Meu a reusit doar sa incheie brutal anul de invatamant, dupa ce Klaus Iohannis i-a speriat pe romani cu un fake-news despre Covid-19 tocmai bun de predat in scoli, la orele de Educatie Civica. Un milion de copii fara acces la internet au ramas sa invete (uitandu-se la televizor) limba romana de la Monica Anisie, engleza de la Nelu Tataru si matematica de la Florin Citu.

Presedintele este puternic numai atunci cand isi incordeaza muschii ca sa ne-nchida-n casa in noaptea de Inviere. In rest l-ai putea usor confunda cu un functionar marunt, preocupat sa nu intarzie la slujba si sa-si manance pachetelul la timp. Mult asteptata reforma (si nu o spoiala de luat ochii naivilor) are tot atatea sanse sa devina realitate ca Iohannis sa-l gratieze pe Dragnea de Ziua Copilului.

Romania Educata pare un urias cu picioare de lut. Se sprijina pe exemplul de moralitate si de integritate al initiatorului. Care din pacate este departe de a fi ireprosabil.

Sursa : www.mediafax.ro