22 ian 2023 - Coronavirus

13.000 de decese asociate Covid în China, între 13 şi 19 ianuarie

China a anunţat aproape 13.000 de decese asociate Covid în spitale între 13 şi 19 ianuarie, după ce un înalt oficial din sănătate a declarat că marea majoritate a populaţiei a fost deja infectată de virus.

Cu o săptămână mai devreme, China a declarat că aproape 60.000 de persoane au murit cu Covid în spitale până la 12 ianuarie, dar datele sunt privite cu scepticism.

Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din China a declarat sâmbătă că 681 de pacienţi spitalizaţi au murit din cauza insuficienţei respiratorii cauzate de infecţia cu coronavirus şi 11.977 au murit din cauza altor boli combinate cu o infecţie în perioada respectivă, relatează AFP.

Cifrele nu îi includ pe cei care au murit din cauza virusului la acasă.

Airfinity, o firmă independentă de prognoză, a estimat că decesele zilnice cauzate de Covid în China vor atinge un vârf de aproximativ 36.000 în timpul vacanţei de Anul Nou Lunar. Firma a estimat, de asemenea, că peste 600.000 de persoane au murit din cauza acestei boli de când China a renunţat la politica zero Covid, în decembrie.

Zeci de milioane de oameni au călătorit în ultimele zile în întreaga ţară pentru reuniunile mult aşteptate cu familiile pentru a marca cea mai mare sărbătoare din calendarul lunar, care a căzut duminică, ceea ce duce la temeri privind noi focare de epidemii.

Wu Zunyou, epidemiolog şef al Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, a declarat că ţara nu va avea parte de un al doilea val de infecţii în următoarele două-trei luni, deoarece aproape 80% din populaţie a fost deja infectată cu virusul.

Autorităţile de transport din China au estimat că peste două miliarde de călătorii vor fi efectuate în această lună şi până în februarie.

Sursa : www.mediafax.ro