22 ian 2021 - Coronavirus

1.000 de persoane din Suedia au fost vaccinate împotriva Covid cu vaccinuri păstrate la temperatură prea scăzută

Aproximativ 1.000 de persoane din Suedia au primit doze de vaccin COVID-19 Moderna care au fost menţinute la o temperatură greşită în timpul transportării, a declarat vineri compania farmaceutică, relatează Reuters.
În total, 2.100 de doze de vaccin, aproximativ 20% din numprul primit de Suedia de la Moderna, au fost păstrate la o temperatură prea scăzută, iar vaccinurile care nu au fost încă administrate au fost retrase, până se va clarifica dacă acestea mai pot fi folosite, a anunţat Apoteket, compania responsabilă de livrarea dozelor.
Toate persoanele cărora li s-au administrat dozele transportate necorespunzător sunt angajaţi din domeniul sănătăţii, a precizat sursa.
Conform evaluării preliminare a autorităţii sanitare suedeze, nu există niciun indiciu că dozele transportate la o temperatură prea scăzută implică vreun risc pentru sănătate,” a spus Apoteket într-o declaraţie.
Autoritatea sanitară suedeză investighează problema în continuare, a declarat Magnus Frisk, un purtător de cuvânt al Apoteket, adăugând: „Un alt lucru pe care trebuie să-l ştim este dacă dozele de vaccin deja administrate vor funcţiona”.
Frisk a mai spus că s-a luat legătura cu Moderna pentru informaţii suplimentare cu privire la efectele păstrării la o temperatură prea scăzută a dozelor şi dacă persoanele deja vaccinate cu acestea vor avea nevoie de o nouă inoculare.
Dozele afectate care nu au fost administrate sunt luate în considerare şi nu vor fi utilizate, a spus el.
Începând cu 17 ianuarie, Suedia a vaccinat 146.000 de persoane, dintre care majoritatea au primit vaccinul Pfizer-BioNTech.

Sursa : www.mediafax.ro