Ucraina, pregătită să modifice drepturile minorităţilor în încercarea de a adera la UE. Urmează discuţii cu România şi Ungaria

Administraţia de la Kiev este pregătită să aducă modificări legilor sale privind drepturile minorităţilor pentru a debloca acordul UE în cursul acestui an privind deschiderea negocierilor de aderare, a declarat vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanişina, într-un interviu pentru Financial Times.

Olga Stefanişina, care se ocupă de eforturile Ucrainei de a adera la UE, a declarat pentru Financial Times că Guvernul ucrainean este pregătit să facă "modificări suplimentare" la normele privind învăţământul secundar în limbile minorităţilor atât timp cât se va găsi un echilibru cu predarea în ucraineană.

Această problemă a devenit cel mai mare obstacol în calea începerii negocierilor oficiale de aderare la UE. Liderii blocului comunitar urmează să decidă în decembrie dacă vor începe discuţiile, însă premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ameninţat în repetate rânduri că se va opune procesului din cauza problemei drepturilor minorităţilor, acuzând Kievul de "ungarofobie".

Ucraina are zeci de minorităţi, iar protejarea drepturilor acestora este unul dintre cele şapte criterii de reformă cerute de UE înainte de începerea negocierilor de aderare.

Oficialii ucraineni vor începe săptămâna aceasta discuţii bilaterale cu România şi Ungaria pentru a încerca să ajungă la un acord privind echilibrul între învăţământul în limba ucraineană şi cel în limbile minorităţilor în şcolile secundare.

"Vom modifica legislaţia privind minorităţile naţionale şi putem introduce amendamente suplimentare în lege dacă este necesar, dar trebuie să avem mai întâi negocierile bilaterale", a declarat Stefanişina.

Cu toate acestea, vicepremierul a declarat că ucrainenii aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să înveţe suficient de multă ucraineană pentru a putea urma o educaţie suplimentară sau pentru a avea oportunităţi de angajare în afara zonelor unde locuiesc grupurile minoritare. Ea a declarat că normele actuale care au introdus mai multe cursuri obligatorii de predare a limbii ucrainene funcţionează bine: "A fost găsit un echilibru şi acesta funcţionează. Aşa că trebuie să evaluăm cu adevărat acest lucru".

Comisia de la Veneţia, un organism consultativ privind dreptul constituţional ataşat Consiliului Europei, a declarat, de asemenea, că Ucraina ar trebui să protejeze drepturile lingvistice ale vorbitorilor de limbă rusă.

Sursa : www.mediafax.ro