O activistă pentru drepturile omului a fost condamnată în Polonia pentru că a furnizat pastile de avort unei femei însărcinate

Un tribunal polonez a condamnat o activistă pentru drepturile omului pentru că a furnizat pastile de avort unei femei însărcinate.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat decizia unui tribunal care vizează o activistă poloneză care a furnizat pastile de avort unei femei însărcinate. Este vorba despre o femeie care a fost condamnată la muncă în folosul comunităţii într-un proces istoric legat de legile conservatoare ale ţării privind avortul.

Marţi, un tribunal din Varşovia a găsit-o pe activista Justyna Wydrzyńska vinovată de asistenţă la avort prin furnizarea medicamentelor şi a condamnat-o la 30 de ore de muncă în folosul comunităţii pe lună timp de opt luni, potrivit CNN.

Cazul stabileşte un precedent în ţara care are deja unele dintre cele mai restrictive reglementări privind avortul din Europa.

Wydrzyńska este cofondatoare a grupului de activişti polonezi, Abortion Dream Team, care militează împotriva stigmatizării avortului în Polonia. Abortion Dream Team a anunţat că Wydrzyńska a furnizat pastilele unei femei pe nume Ania. Aceasta era căsătorită cu „un bărbat abuziv" care a ameninţat-o că va raporta o răpire dacă va călători în Germania cu fiul ei de trei ani pentru a face avort.

Partenerul Aniei a reclamat-o la poliţie, care a confiscat apoi pastilele. Wydrzyńska a declarat în faţa instanţei că „nu şi-ar dori niciodată ca vreo femeie să fie singură în astfel de situaţii dificile", adăugând că nu îi este „ruşine" de decizia sa de a o ajuta pe femeia însărcinată.

„Nu mă simt deloc vinovată. Nu accept verdictul", a declarat activista pentru jurnalişti, după audiere.

Cazul marchează o premieră fiind pentru „prima dată în istoria recentă când un apărător al drepturilor omului din Europa a fost urmărit penal şi condamnat pentru că a ajutat la accesul la avort", potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive (CRR), o organizaţie globală de avocaţi şi apărători ai drepturilor omului.

Partidul de guvernământ al ţării, Lege şi Justiţie (PiS), s-a angajat să înăsprească legile privind avortul de când a ajuns la putere în 2015.

Sursa : www.mediafax.ro