Noi reguli pentru shopping online, de la 1 ianuarie 2021. Ce trebuie să ştie clienţii despre sistemul de plată complex

Autor: Gabriela Pătrulescu

De la 1 ianuarie, oamenii vor fi nevoiţi să confirme plata online printr-un sistem complex. Variantele de autentificare pot conţine parole, PIN, card, amprentă, etc. Unele magazine online nu se vor adapta noilor reguli de securitate şi tranzacţia va eşua.

De la 1 ianuarie, se schimbă regulile shopping-ului online. Pentru a fi feriţi de fraudele virtuale, clienţii trebuie să confirme când fac o plată printr-un proces mai complex. Fiecare trebuie să comunice operatorului bancar cum vrea să facă autentificarea, iar combinaţiile pot fi multiple: parole, PIN, card, amprentă, SMS ori aplicaţie. Dacă o tranzacţie nu va funcţiona, este posibil ca site-ul de pe e efectuată plata să nu fie adaptat protocolul de securitate.

Daniela este o împătimită a shopping-ului online. În afară de mâncare, cumpără totul virtual. Ea povesteşte că a fost informată de bancă despre schimbări şi a ales să fie notificată prin aplicaţia de banking.

„Iniţial, m-am enervat. Mi-am zis că este o bătaie de cap pentru că trebuie să te conectezi în altă aplicaţie să poţi confirma, apoi trebuie să te întorci pe site-ul pe care voiai să faci cumpărăturile să pot să confirm şi acolo că ai confirmat în aplicaţie. Este o metodă mult mai sigură în care să faci cumpărăturile online. Să-şi actualizeze site-ul cu banca şi ce mai trebuie făcut. Mi s-ar părea neserioşi şi nu m-aş simţi eu în siguranţă. Dacă după 6 luni nu ar face treaba asta mi s-ar părea neserios”, spune Daniela.