Elon Musk propus pentru cel mai important premiu al UE pentru drepturile omului / Totuşi, miliardarul are şanse mici să câştige

Grupul politic de extremă dreapta din Parlamentul European l-a nominalizat pe miliardarul din domeniul tehnologiei Elon Musk pentru cel mai important premiu al UE pentru drepturile omului.

Gruparea Identitate şi Democraţie (ID), care include membri ai Parlamentului European din partidul lui Marine Le Pen din Franţa şi Matteo Salvini din Italia, a propus numele lui Musk, potrivit unui document trimis eurodeputaţilor pe 14 septembrie şi consultat de POLITICO.

ID a citat decizia lui Musk de a face publice aşa-numitele Twitter Files, care constau în documente interne selectate cu privire la modul în care platforma de socializare a tratat cererile de eliminare a postărilor politice. Acest lucru echivalează cu o apărare a principiului libertăţii de exprimare, a susţinut ID.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire include un premiu de 50.000 de euro. Anul trecut, acesta a fost acordat poporului ucrainean. Printre laureaţii din trecut se numără Nelson Mandela, Malala Yousafzai şi Kofi Annan.

Este foarte puţin probabil ca Musk să primească această distincţie. Preşedintele Parlamentului, Roberta Metsola, şi liderii tuturor grupurilor politice vor alege împreună câştigătorul în cursul acestui an.

Cele mai mari trei grupuri - PPE de centru-dreapta, S&D de centru-stânga şi Renew - au fost de acord să o propună pe Mahsa Amini, o tânără iraniană a cărei moarte în mâinile poliţiei a declanşat o mişcare pentru drepturile femeilor în Iran.

Grupul Verzilor a nominalizat-o pe activista ugandeză pentru climă Vanessa Nakate, în timp ce grupul de dreapta ECR a propus-o pe Nino Lomjaria din Georgia, care a ţinut piept interferenţelor ruseşti. Stânga a propus trei activiste pentru drepturile femeilor.

Sursa : www.mediafax.ro